Rûz-ı Kasım Merasimi 10 Kasım 2019 pazar günü Okçular Vakfı Riva Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Geleneksel Türk Okçuluğu kültürümüzden gelen bu önemli günde kulüp başkanlarımız kıyafetleri, ok ve yaylarıyla programa katıldı.
Program okunan Kur’an ve duaların ardından açılış konuşmaları ile devam etti. Duada gelmiş geçmiş tüm şehitlerimiz ve vefatının 81. Yılı olması dolayısı ile Gazi Mustafa Kemal de anıldı.
Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Cengiz Toksöz yaptığı açılış konuşmasında, çiçeği burnunda bir Federasyon olarak bu önemli günü geçiştirmek istemediklerini, kadim kültürden gelen bu günü anmanın önemli olduğunu belirtti.
Vefatının 81. Yılı olması dolayısı ile Gazi Mustafa Kemal ve tüm silah arkadaşlarını anan Toksöz, programa katılan tüm kulüp başkanlarına ayrıca teşekkür etti.
TGTOF Yönetim Kurulu üyesi ve Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın da yaptığı konuşmada selamlamanın ardından Ruz-ı Hızır’da da birlikte olmayı dilediklerini belirtti. Programa, Beykoz Belediyesi Bisiklet Kulübü ile birlikte pedal çevirerek geldiklerini belirten Başkan Aydın, sporun önemine dikkat çekerek Federasyonun bu konuda da büyük bir eksiği tamamladığının altını çizdi. Başkan Murat Aydın, makam aracı yerine bisiklet kullanması ile biliniyor.
Konuşmaların ardından programa katılan tüm kulüp başkanları, temsilcileri ve sporcular 5 adet oku “ya hak” nidaları ile hedeflere attılar.
Yenilen yemeğin ardından gelen kulüplere Federasyon Başkanımız tarafından tescil teşekkür beratları takdim edildi.
Programda TGTOF Yönetim Kurulundan Emrullah Akbulut, Adnan Mehel, Muhammet Bakırcı, Murat Aydın, Salih Aksu, Veysel Durmaz ve Zafer Metin Ataş yer aldı.
Kulüp Başkanlarımızla tanışmak, birlikte olmak ve Ruz-i Kasım törenimizi birlikte icra etmek, geleneklerimizi yaşatmak adına önemli olan bu programa katılan tüm yönetici, kulüp başkanları, temsilcileri ve misafirlerimize, mekana ev sahipliği yapan Okçular Vakfı’na teşekkür ediyoruz.
Rûz-ı Kasım Nedir?
Halk takviminde yıl, ikiye ayrılır: Kasım günleri (rûz-i kasım) ve Hızır günleri (rûz-i hızır). Kasım 179 gün, Hızır ise 186 gün sürer. Rûz-i Kasım’ın ilk günleri, pastırma yazı olarak adlandırılır ve çoğunlukla bir hafta kadardır.
Halk arasında Rûz-i Kasım başlangıcı, kışın da başlangıcı sayıldığından eski dönemlerde dönemsel işlemlerde milat olarak kabul edilmiştir. Vergi ve maaş dönemleri bu takvimle hesaplanmıştır.
Fethinden (1453) hemen sonra, II. Mehmet (Fatih) tarafından yerleri sahiplerinden alınarak okçuluk sporuna resmi olarak vakfedilen Okmeydanı’nda da tesisin açılış ve kapanışı bu takvime göre belirlenirdi.
Tesis, Rûz-ı Hızır’da (Hıdırellez) açılır, Rûz-ı Kasım’da kapanırdı. Atışlar ve müsabakalar Pazartesi ve Perşembe günleri yapılırdı. Böylece 48 gün resmi müsabakalar ve çalışmalar için ayrılmış olur, geriye kalan zamanda da sporcular serbest çalışma (meşk) yapabilirlerdi. Bu nedenle Ruz-ı Kasım Okmeydanı için bir bakıma sezon sonu olarak nitelendirilen gündür.
Artık yıllar nedeni ile değişse de miladi takvimde Rûz-ı Kasım 8/9 kasımda, Rûz-ı Hızır ise 5/6 mayısa denk düşmektedir. 2020 Yılı için Rûz’ı Hızır 5 Mayıs akşamı başlayacaktır.